Qyteti i Ohrit u bë qyteti më i njohur në botë, sepse aty u arrit njëra nga Marrveshjet historike më të mëdha për paqe dhe demokraci euroatlantike.

Ohrin e ka bërë të njohur dhe me ndikim të fuqishëm Marrveshja Korrnizë, marrveshje kjo që buroi 100% nga lufta heroike dhe titanike e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare dhe për herë të parë u ideua nga Komandanti i sajë i Përgjithshëm, Udhëheqësi i popullit shqiptar Ali Ahmeti.

Kjo Marrveshje historike si asnjë tjetër për në hapsirat e ish-Jugosllavisë, u mbeshtet fuqishem nga faktori politik botërorë i udhëhequr nga SHBA.

Marrveshja Ohrit pati një unitet të fuqishëm të Fuqive të Mëdha rreth sajë, prandaj dhe u bë e mundur ndalja e luftës së armatosur dhe arritja e paqes dhe vendosja e demokracisë euroatlantike.

Figurat e mëdha botërore dhe personalitet e fuqishme të rreshtave të parë më në krye Ambasadorin e SHBA-së James W. Pardew, i cili ditë më parë ndrroi jetë dhe u nda nga nga ne përgjithmonë, vdekja ia bëri të pamundur të ishte prezent në jubileun e 20-të të ngjarjes së madhe të festimit të kësaj Marrveshje e cila mban vulën e pashlyer të madhe të Tij dhe të SHBA-së, pastaj përfaqësuesi i NATO-s Peter Feith dhe përfaqësuesi i BE-së Fransoa Leotar, ishin promotorë të pandalshëm dhe të vendosur për të shënuar suksese me çdo kusht.

Rroli i faktorit politik maqedon në instancat shtetërore të IRJM-së, nën presionin e diplomacisë ndërkombëtare në njërën anë, dhe të faktorit politik legal shqiptar në anën tjetër, ishte në funksion të hapit të domosdoshëm e të detyrueshëm progresiv të epokës së re, që po lindëte në trualin e larë me gjak të Maqedonisë jugosllave.

Marrveshja e Ohrit lindi nga Ushtria Çlirimtare Kombëtare dhe zanafilla e sajë në embrion është Komunikata nr 6 e Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së.

Marrveshja e Ohrit mbanë vulë të madhe shqiptare dhe është në funksion të plotë të jetës së lirë dhe të barabartë kombëtare, politike e shtetërore me bazë të thellë dhe të fuqishme euroatlantike.

Ohri në Maqedoninë e Veriut, mbetet qyteti model ku është arritur Marrveshja Historike më funksionale dhe më me ndikim rajonal dhe ndërkombetarë.

Marrveshja e Ohrit, në historinë e Maqedonisë së Veriut po shihet qartë se ishte goditja në shenjë nga të gjithë aktorët, duke u nisur nga Ai që e finansoi, nga hartuesi profesionalist, pastaj edhe të faktorëve të paevitueshëm relevant që kontribuan në arritjen dhe zbatimin e sajë, do të dëshmohet se jo vetëm ishte më e madhja, më e mira dhe më e sukseshmja, por edhe do të ofrohet e propozohet për zigjidhje të qëndrueshme në situata të ngjashme dhe të përafërta kudo në botë.

Lufta heroike dhe mbinjerëzore e luftëtarëve, ushtarëve dhe komndantëve sypatrembur e të komanduar me trimëri e guxim nga Kryekomandanti Ali Ahmeti dhe Shtabi i Përgjithshëm i UÇK-së, u bënë njëra nga bazat e fuqishme jo vetëm të Marrveshjes së Ohrit, por edhe të hyrjes së Maqedonisë së Veriut në NATO, në BE dhe mekanizma të tjerë relevnt strategjik euroatlantik.

Ismet Sylejmani,

Prishtinë, 30 Korrik 2021

About Author

Leave a Reply

%d bloggers like this: